color Doppler vena sjemenog snopa - dopler vena testisa - ultrazvuk skortuma
  www.moje-vene.com
 

Color Doppler vena sjemenog snopa i ultrazvuk testisa

Sinonimi: ultrazvuk mošnje, dopler vena testisa, kolor dopler mošnji, doper vena skrotuma, ultrazvuk skrotuma

Kolor dopler vena skrotuma služi da bi se utvrdilo da li pacijent boluje od proširenih vena sjemenog snopa, koji se nalazi u mošnji (skrotum) i obavija testis.

Riječ je o potpuno bezbolnoj i bezopasnoj ultrazvučnoj pretrazi, kojoj je svrha prikazati strukture u mošnji te te zabilježiti vrstu i smjer protoka kroz vene sjemenog snopa.

Proširene vene sjemenog snopa, osim što mogu biti bolne i izražene, mogu i uzrokovati neplodnost, zbog kroničnog zagrijavanja testisa toplom krvlju, što remeti razvoj zdravih spermija u testisima. Ovo se oboljenje naziva varikokela (varicocele). Pored varikokele, ultrazvuk testisa može otkriti i/ili postojanje prekomjerne tekućine u mošnji - hidrokela (hidrocele), te različita druga oboljenja kao npr. tumore testisa, upale pasjemenika (epididimitis) i slično.

Na osnovu doplera vena skrotuma, donijet će se odluka da li pacijenta podvrći operaciji vena skrotuma. Pored operacije vena u mošnji, u današnje je vrijeme moguće varikokelu liječiti i i metodama intervencijske radiologije, koje se izvode preko kože, i to zatvaranjem vena pomoću zavojnica (coiling) ili sklerozacijom vena pjenom.

Dr. Anton Krnić ima višegodišnje iskustvo u dopleru vena skrotuma i ultrazvuku testisa, koje uključuje i suradnju s urolozima.

Dr. Krnić Anton angažiran je u moderno opremljenoj Poliklinici Sinteza u zagrebačkom poslovnom središtu.

                                            
Nabrekle vene u regiji oko spolovila - prikaz color Dopplerom (snimio dr. Anton Krnić).