sklerozacija vena pjenom - UGFS - UGS- proširene vene- Liječenje pjenom - kapilarE
  www.moje-vene.com

1. u Hrvatskoj u liječenju vena laserom i pjenom!

anton.krnic@gmail.com

Narudžbe za pregled / tretman kod Dr. Krnića
01 / 500 59 70
• Naslovna
• O tretmanima vena
• Endovenozni laserski tretman
• Sklerozacija vena pjenom
   (UGFS zahvat)
• Uklanjanje kapilara na nogama
• Dopler vena
• Blog
• Kontakt

Sklerozacija vena pjenom:
   UGFS zahvat ili UGS metoda liječenja vena
   Ultrazvučno uklanjanje vena pjenom

Sklerozacija pjenom (UGFS metoda) najmanje je invazivna metoda liječenja proširenih vena. Piše dr.sc. Anton Krnić

Sadržaj:
Kako djeluje sklerozacija pjenom - UGFS zahvat
Indikacije za ultrazvučno uklanjanje vena pjenom
Uspješnost sklerozacije pjenom - UGFS/UGS metode
Prednosti sklerozacije vena pjenom - UGFS zahvata
Komplikacije i nuspojave
Iskustva dr. Antona Krnića sa sklerozacijom pjenom - UGFS metodom
Specifičnosti sklerozacije vena pjenom kod dr. Antona Krnića
Slike vena na nogama prije i poslije tretmana pjenom kod dr. Krnića
Literatura
Nošenje elastične čarape nakon sklerozacije
Sklerozacija kapilara
Sklerozacija vena na rukama i venskih malformacija
Pitanja i odgovori - Forum
Gdje napraviti sklerozaciju
Cijena sklerozacije pjenom - UGFS zahvata
Rezultati kolega iz inozemstva u sklerozaciji vena pjenom - slike


⇦pogledajte galeriju slika pacijenata dr. Krnića

Sinonimi za sklerozaciju pjenom: UGFS zahvat, UGS metoda liječenja vena, liječenje vena pjenom, ultrazvučno uklanjanje vena pjenom, liječenje vena ultrazvukom, ultrazvučno navođena sklerozacija vena (UNSV), skleroterapija  vena, ablacija vena pjenom, endovenozna kemoablacija, pjena za vene, sklerozacija pjenom po Tessariju, korekcija vena pjenom, terapija vena pjenom, UGFS metoda, UGFS method, UGFS - veins, UGFS tretman, uklanjanje vena penom, ultrazvukom navođena skleroterapija vena, sklerozacija vena penom, uklanjanje vena sa pjenom, sklerotizacija vena pjenom

Kako djeluje sklerozacija pjenom?
Sklerozacija vena pjenom pod kontrolom ultrazvuka, tj. 'ultrasound guided foam sclerotherapy' ("UGFS ili UGS zahvat")
je jedna od metoda liječenja proširenih vena, koja se zasniva na zatvaranju oštećenih vena i kapilara iznutra pomoću kemijskog agensa, pripravljenog u obliku pjene, koja nagriza i oštećuje unutrašnju stijenku vene, što dovodi do zatvaranja i postupne razgradnje vene. Pjena se ubrziga u oštećenu venu pod kontrolom ultrazvuka putem tanke kanile. Ovakvim zahvatom moguće je liječiti vene bez primjene ikakve, pa niti lokalne anestezije, bez kirurških rezova i uz vrlo brz, praktički trenutačan oporavak (kliknite na sliku desno⇒).

Sklerozacija pjenom etablirana je kao jedna od metoda liječenja proširenih vena od strane Američkog venskog foruma i Udruženja vaskularnih kirurga

Indikacije za sklerozaciju pjenom
UGFS je rezervirana za liječenje
magistralnih (safenskih vena), kao i nemagistralnih, postraničnih vena nogu i manjih vena.
UGS metoda je vrlo dobra i za liječenje
povratka tegoba nakon kirurškog zahvata.
Gotovo svaki problem s proširenim površinskim venama moguće je liječiti ovom metodom.

Uspješnost sklerozacije pjenom
Kod rješavanja tegoba uzorkovanih popuštanjem magistralnih vena (vena safena magna ili vena safena parva) uspješnost sklerozacija pjenom komparabilna je s uspješnošću klasičnog kirurškog liječenja - primarna uspješnost je vrlo visoka, prema nekima autorima čak oko 97-99%, no smatra se da je stopa uspješnosti nešto niža kod vena širih od 1cm. Uspješnost nakon 5 godina praćenja iznosi otprilike oko 75%, što je također komparabilno s rezultatima kiruškog liječenja vena i uvelike će varirati od pacijenta do pacijenta. Ovi su rezultati objavljeni 2009. u Journal of Vascular Surgery - najprominentnijem svjetskom časopisu za vaskularnu medicinu.


Prednosti sklerozacije pjenom
Značajna prednost liječenja vena pjenom nad
klasičnim kirurškim liječenjem jest da za izvođenje zahvata nije potrebna nikakva, pa ni lokalna anestezija, te da nakon zahvata ne zaostaju ožiljci, ozljede živaca, ozljede limfnih žila, te da pacijent nakon zahvata ne trpi bolove.
Prednost sklerozacije pjenom nad ostalim
endovenoznim metodama (laser, radiofrekventna ablacija) je u tome da se postupak izvodi izuzetno brzo, i bez potrebe za lokalnom anestezijom. Pored toga, u slučajevima kad se kateterom za laserski ili radiofrekventni tretman ne može proći kroz vrlo vijugavu ili vrlo tanku venu, sklerozacija pjenom će jedina među endovenoznim metodama biti učinkovita.

Sklerozacija vena pjenom izvodi se bez potrebe za korištenjem bilo kakve anestezije, zahvat traje svega 10-30 minuta, a oporavak je trenutačan

Komplikacije i nuspojave ultrazvučnog uklanjanja vena pjenom
Najčešće komplikacije (nuspojave) sklerozacije vena pjenom su 
zatamnjenje kože (hiperpigmentacija), stvaranje novih "kapilara" na koži ("teleangiectatic matting"), površinska upala vene (flebitis) i lokalna tromboza vene. Navedene komplikacije su uglavnom prolaznog karaktera, te su bezopasne. Prema portalu E-medicine  zatamnjenje se može naći kod 20% pacijenata i uglavnom se povlači unutar godine dana (pogledajte primjer). Sličnu stopu pigmentacije spominje i P. Coleridge Smith. O spomenutim nuspojavama UGS metode možete se ukratko informirati i klikom ovdje.

Dr. Anton Krnić je, kao vodeći hrvatski stručnjak za sklerozaciju vena pjenom, izabran od strane Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju da, prvi u HR, javno iznese svoje rezultate u izvođenju UGFS zahvata, kao i svoju tehniku rada.

Iskustva sa sklerozacijom pjenom
Dr. Anton Krnić počeo je početkom 2008. prvi u Hrvatskoj primjenjivati ovu metodu liječenja vena, te je iste godine prošao i nužnu edukaciju u Austriji i stekao austrijsko-njemačku licencu za izvođenje UGFS zahvata.
Pored toga, Dr. Krnić je u sklopu
uže specijalizacije iz intervencijske radiologije stekao i hrvatsku licencu za izvođenje sklerozacije pjenom.
Radi što bolje kvalitete rada, dr. Anton Krnić još je 2010. godine stupio u kontakt s jednim od svjetskih autoriteta u sklerozaciji pjenom, prof.dr. Philipom Coleridge Smithom iz Velike Britanije, te je prvi u Hrvatskoj počeo izvoditi sklerozaciju pjenom i prema Smithovoj (britanskoj) metodi.
Stekavši, na ovaj način, višestruka iskustva u izvođenju sklerozacije pjenom, dr. Krnić je razvio jedinstvenu, osobnu tehniku rada, koja je doživjela afirmaciju ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednoj Bosni i Hercegovini, ali i šire u Europi, budući da je Dr. Krnić 1. hrvatski autor koji u nekom međunarodnom časopisu afirmira korištenje sklerozacije pjenom - u Švicarskoj, u časopisu
"Vasa - European Journal of Vascular Medicine".

Specifičnosti UGFS zahvata kod dr. Antona Krnića
Da bi se dobili optimalni rezultati ponekad je potrebno imati na raspolaganju više kemijskih agensa (sklerozansa) za pripravu pjene, tako da naša poliklinika pored europskog polidocanola (Aethoxysklerola) jedina u Hrvatskoj ima na raspolaganju i najprimjenjivaniji američki sklerozans STS-sodium tetradecil sulfat (Fibro-Vein). Superiornost STS-a nad polidocanolom opisana je u radovima koje potpisuju svjetski stručnjaci P. Coleridge Smith i John Bergan , kao i na portalu "E-medicine".
Pored spomenutog, prema preporukama svjetskih autoriteta, sklerozaciju pjenom može se, u pojedinim slučajevima, izvoditi i u kombinaciji s endovenoznim laserskim tretmanom, čime se kod nekih pacijenata dobiju dugoročno i bolji rezultati nego nakon samostalno izvedenog UGFS zahvata - pročitajte članak.
No prije svega je izuzetno bitan individualan pristup svakom pacijentu, baziran prvenstveno na doplerski utvrđenoj distribuciji oštećenih površinskih vena nogu pojedinog pacijenta - upravo će takav pristup diktirati optimalan način izvođenja UGFS zahvata.
Više o iskustvima sa sklerozacijom pjenom pročitajte i u blogu dr. Antona Krnića o liječenju proširenih vena.

Nošenje elastične čarape nakon sklerozacije pjenom
Često se postavlja pitanje treba li
nositi elastičnu čarapu nakon sklerozacije pjenom (UGS). Evo našeg odgovora: svakom tko ima problema s proširenim venama, odnosno tko pokazuje sklonost proširenim venama, ionako se savjetuje nošenje elastične čarape 1. ili 2. stupnja kompresije, kao vid prevencije bolesti. Da bi rezultati zahvata (sklerozacije) bili što bolji, a stopa nuspojava što manja, savjetujemo nositi takvu čarapu nakon zahvata kroz cca 1-3 tjedna. Pri tome se ravnamo prema rezultatima međunarodnih istraživanja, koji su upravo to i dokazali, kao i prema napucima portala
"E-medicine".

"Prije svega je izuzetno bitan individualan pristup svakom pacijentu, baziran prvenstveno na doplerski utvrđenoj distribuciji oštećenih površinskih vena nogu - upravo će takav pristup diktirati optimalan način izvođenja UGFS zahvata."

Sklerozacija kapilara
Pored sklerozacije vena pjenom, u Poliklinici Sinteza izvodi se i sklerozacija kapilara, tekućim sklerozansom i pjenom, kojom rješavamo problem manjih plavkastih kožnih vena (tzv. spider vene, metličaste vene, teleangiektazije, retikularne vene, tj. "kapilare" - vidi sliku). (Smatra se da je manje kapilare bolje sklerozirati tekućim sklerozasnom nego pjenom, jer na taj način rjeđe zaostaju pigmetnacije kože - u knjizi Johna Bergana iz 2008. izričito se navodi da, unatoč početnom oduševljenju sa sklerozacijom pjenom, kad su manje kapilare u pitanju, većina liječnika se brzo vratila sklerozaciji tekućim sklerozansom; isti stav dijeli i Njemačko flebološko društvo, kao i portal "E-medicine" - pogledajte članak o sklerozaciji kapilara.)

Sklerozacija pjenom vena i kapilara na rukama i venskih malformacija, te ostalih vena
U skladu s preporukama svjetskih autoriteta u liječenju proširenih vena, u Poliklinici Sinteza provodimo i sklerozaciju pjenom vena na rukama. Isto tako, provodimo i sklerozaciju venskih malformacija (hemangioma, marginalnih vena, Klippel-Trenaunay sindrom), te proširenih vena na drugim mjestima (grudi, spolni organi, itd).

Gdje napraviti sklerozaciju vena i kapilara
Dr. Anton Krnić  angažiran je u moderno opremljenoj Poliklinici Sinteza u Zagrebu u gradskom poslovnom središtu.
Dr. Anton Krnić izvodi UGFS zahvat i u Sarajevu, BiH - pogledajte video.

Cijena sklerozacije pjenom
U Poliklinici Sinteza u cijenu sklerozacije vena pjenom uračunata je i elastična čarapa, koju treba nositi nakon tretmana, kao i kontrolni pregledi do mjesec dana nakon sklerozacije. Naše ljubazne sestre rado će Vas informirati o cijeni prilikom upita na broj telefona 01 500 59 70.

Odgovore dr. Antona Krnića na pitanja čitatelja o sklerozaciji pjenom - UGFS zahvatu možete naći klikom ovdje.

 

Primjer 1 - pacijentica s proširenim površinskim venama stražnje potkoljenice prije i poslije sklerozacije pjenom kod dr. Antona Krnića.
Riječ je o 1. hrvatskoj fotografiji pacijenta izliječenog pjenom, snimljenoj početkom 2008. godine.

Primjeri 2 i 3 - sklerozacija pjenom kod većine pacijenata vrlo brzo daje dobre rezultate - 2 pacijentice prije i na prvoj kontroli nakon 2-3 tjedna poslije UGFS zahvata kod dr. Antona Krnića

 

Primjer 4 - pacijentica s manjim varikoznim venama prije, na prvoj kontroli nakon 2 tjedna, te 2 i pol godine poslije UGFS zahvata kod dr. Antona Krnića -  ovaj primjer svjedoči o trajnosti rezultata nakon kvalitetno izvedene sklerozacije pjenom

 

  Primjer 5 - pacijentica s većim varikoznim venama prije i 2,6 i 10 mjeseci poslije UGFS zahvata kod dr. Antona Krnića -  vidi se dinamika povlačenja zatamnjenja kože i kvržica

 

Primjer 6 - pacijentica s proširenim kapilarama prije i poslije sklerozacije kod dr. Krnića

   pogledajte galeriju slika pacijenata dr. Krnića.


 Literatura:

 

Odgovore na neka od pitanja čitatelja i pacijenata možete naći klikom ovdje.

Pročitajte zašto liječiti vene u Poliklinici Sinteza - kliknite ovdje.

Pretražite stranice Moje-Vene.Com - kliknite ovdje.

Dr. Anton Krnić izvodi lasersku operaciju vena i sklerozaciju vena pjenom - UGFS zahvat, kao i sklerozaciju kapilara u Poliklinici Sinteza u zagrebačkom poslovnom središtu - kliknite ovdje.

Moje-Vene - Liječenje Proširenih Vena na Nogama
Pogledajte galeriju slika na Facebooku

____________________________________________________________________________________________________

*Dodatak - rezultati drugih kolega u liječenju vena pjenom (Radi poštivanja autorskih prava  uz slike navodimo imena autora):

Rezultati Philipa D. Coleridge Smitha iz Velike Britanije objavljeni u knjizi Johna Bergana iz SAD u članku "A personal method for foam sclerotherapy: technique and results" - pacijent je liječen kombiniranjem STS-a i polidocanola. Dr. Anton Krnić vrlo često i izvodi UGFS zahvat upravo prema metodi profesora Coleridge Smitha.

Na slici lijevo riječ o pacijentu dr. Michaela Vasqueza iz SAD, koji je liječen radiofekventnom ablacijom (VNUS Closure tretman), u kombinaciji sa sklerozacijom pjenom. Pacijent na slici desno liječen je na Floridi kombinacijom lasera i pjene.  U svijetu se često kombinira sklerozacija pjenom s tehnikama termalne ablacije, pa tako i dr. Anton Krnić vrlo često kombinira UGFS zahvat s laserskim tretmanom vena.

 

Rezultati Marcondes Figueireda iz Brazila objavljeni u članku "Microfoam ultrasound-guided sclerotherapy in primary trunk varicose veins" . Fotografije su snimljene neposredno prije i 6 mjeseci nakon tretmana. Brazilski kolega spominje da se u liječenju pacijenata susretao s hiperpigementacijom i lokalnom trombozom i upalom vene koje je katkad uspješno liječio aspiracijom tromba. Svi su pacijenti nakon zahvata nosili elastičnu čarapu.

                                                     
Novo! Dr. Anton Krnić izvodi zahvate na venama i u Sarajevu, Bosna i Hercegovina  - pored redovitog angažmana u Poliklinici Sinteza u Zagrebu.  
Kratku informaciju o zahvatima koje izvodi Dr. Anton Krnić pročitajte klikom ovdje.