duboka venska tromboza - tromboza vena - dijagnostika - trombofilija - dopler
  www.moje-vene.com

1. u Hrvatskoj u liječenju vena laserom i pjenom!

anton.krnic@zg.t-com.hr

Narudžbe za pregled / tretman kod Dr. Krnića
01 / 500 59 70
• Naslovna
• Radiofrekventna ablacija vena
• Endovenozni laserski tretman
• Ultrazvučno navođena
     sklerozacija vena pjenom
• Duboka venska tromboza
• Dopler vena
• Blog
• Kontakt

  
Duboka venska tromboza
 

o trombozi dubokih vena na nogama te o venskoj bolesti nogu piše Dr.sc. Anton Krnić

Sinonimi/srodni pojmovi: tromboza dubokih vena nogu, DVT, flebotromboza, trombi u venama, tromboza nogu, ugrušci u venama, tromboza vena, tromboflebitis, tromboza unutarnjih vena, unutarnje vene - tromboza, tromboza unutrašnjih vena, unutrašnje vene - tromboza, trombofilija

U nogama se glavnina venskog krvotoka odvija u dubokim venama, koje se nalaze između mišića nogu, za razliku od površinskih (safenskih) vena, kojima je primarna uloga regulacija topline nogu.

Da bi krvotok kroz duboke vene bio kontinuiran i zadovoljavajuć, nužno je da tjelesni mehanizmi razgradnje ugrušaka (koagulacije) uredno funkcioniraju.

Do tromboze dubokih vena dolazi najčešće zbog poremećaja u mehanizmima zgrušavanja krvi ili zbog poremećaja cirkulacije u dubokim venama ili zbog oba razloga istodobno.

Glavni je rizik kod tromboze dubokih vena mogućnost otkidanja tromba koji krvotokom dođe najprije u desnu stranu srca, a zatim u pluća, gdje može izazvati po život opasnu plućnu emboliju, koja, ako je opsežnija, onemogućava disanje i rad srca, uz moguć smrtni ishod. Plućna embolija predstavlja 3. vodeći uzrok kardiovaskularne smrti u SAD, nakon srčanog i moždanog udara.

Upravo zato, potrebno je na vrijeme posumnjati na trombozu dubokih vena te učiniti color Doppler vena nogu radi potvrde ili isključenja dijagnoze.

Simptomi duboke venske tromboze su:

 • naticanje noge

 • bol i osjetljivost noge, teškoće sa normalnim stajanjem na nogu u punoj težini

 • promjena boje kože (obično se vidi crvenilo)

 • koža je na dodir topla ili vruća

Ukoliko i ne dođe do plućne embolije, neliječena duboka venska tromboza može izazvati tzv. postrombotski sindrom (postflebitički sindorm)  - trajno oštećenje zalistaka dubokih vena, koje rezultira kroničnim oticanjem noge, bolovima, a u težim slučajevima dovodi i do nastanka venskog ulkusa (rane).

Neliječena duboka venska tromboza može dovesti i do razvoja ishemije (odumiranja) noge zbog blokade cirkulacije u nozi. Ovo se manifestira bolovima, razvojem rana na nogama, infekcijom ili čak gangrenom.

Faktori rizika za razvoj duboke venske tromboze su:

 • dob iznad 40

 • stanja nepokretnosti (npr. nakon operacija ili kod dugotrajnih putovanja)

 • prijašnja venska tromboza

 • tromboza dubokih vena u obitelji

 • genetska ili stečena sklonost trombozi - trombofilija

 • prekomjerna tjelesna težina

 • oboljenje od malgine bolesti (raka) ili liječenje od maligne bolesti

 • bolesti srca i cirkulacijski problemi

 • uzimanje estrogenske hormonske kontracepcije ili hormonske nadomjesne terapije

 • trudnoća ili babinje

Kronično proširene površinske vene nogu (varikozne vene) nisu same po sebi faktor rizika za razvoj duboke venske tromboze. Međutim, varikozne vene mogu dovesti do razvoja površinske venske tromboze (površinski tromboflebitis), koja u težim slučajevima zahtjeva klinički pristup ekvivalentan dubokoj venskoj trombozi.

Ukoliko color Doppler vena nogu dokaže da se radi o dubokoj ili o masivnoj površinskoj venskoj trombozi, trebat će posegnuti za metodama liječenja - najčešće se primjenjuje antikoagulantna medikamentozna terapija, ali u složenijim slučajevima potrebna je agresivnija medikamentozna terapija ili čak postavljane filtra u donju šuplju venu (tzv. cava filter), da bi se spriječila migracija tromba u pluća. U novije vrijeme duboka venska tromboza se u svježoj fazi može liječiti i metodama intervencijske radiologije, prvenstveno metodom reolize tj. razbijanja tromba pomoću mlaza tekućine, uz pomoć AngioJet aparata.

Ukoliko color Doppler ne da jasan nalaz, treba posegnuti za drugim dijagnostičkim metodama, kao što je flebografija, CT flebografija, magnetska rezonancija ili scintigrafija.

Dr. Anton Krnić se već godinama vrlo uspješno bavi dijagnosticiranjem venske tromboze color Dopplerom i drugim metodama, kao i dijagnosticiranjem komplikacija vezanih za duboku vensku trombozu. Također pruža i konzultantske usluge oko liječenja tromboze vena, budući da je upućen u liječenje venske tromboze niskomolekularnim heparinom (LMWH) i warfarinom, kao i u liječenje posljedica duboke venske tromboze. Dr. Krnić je objavio znanstvene i stručne radove o dubokoj venskoj trombozi od kojih jedan i u uglednom engleskom časopisu Phlebology, koji je službeni časopis Britanskog kraljevskog flebološkog društva i Američkog flebološkog udruženja.

Dr. Krnić Anton angažiran je u moderno opremljenoj Poliklinici Sinteza u zagrebačkom poslovnom središtu.

Pročitajte pitanja pacijenata u vezi tromboze vena i odgovore dr. Krnića - kliknite ovdje.

Ultrazvučni (doplerski) prikaz tromba koji "pliva" u dubokoj veni - označen vrhom strelice (poprečan položaj ultrazvučne sonde) Snimio dr. Anton Krnić.

Isti tromb snimljen uzdužnim položajem sonde.

 


 Literatura:

Moje-Vene - Liječenje Proširenih Vena na Nogama
  Pogledajte galeriju slika na Facebooku

________________________________________________________________________________________________________
Novo! Dr. Anton Krnić izvodi zahvate na venama i u Sarajevu, Bosna i Hercegovina - pored redovitog angažmana u Poliklinici Sinteza u Zagrebu) - za više informacija o angažmanu u Sarajevu kliknite ovdje.